Valborgs pepparkakor
3 dl socker
3 dl sirap
280 g rumsvarmt smör
2 ägg
13-14 dl vetemjöl
1 msk bikarbonat
2,5 tsk mald ingefära
2,5 tsk malda nejlikor
2,5 tsk riven pommerans
2,5 tsk mald kardemumma
2,5 tsk mald kanel
Rör ägg, socker, sirap, smör och kryddor poröst. Blanda bikarbonat och mjöl och tillsätt lite i taget. (Jag tycker inte mjölmängden stämmer så bra, du kan behöva mer eller mindre mjöl, kanske för att mjölet maldes annorlunda förr.) Täck degen med plastfolie och låt stå kallt över natten. Kavla så tunna kakor du kan! Grädda på smord plåt i 200°C i ca 5 minuter.
Tomtefar fick en minijulros från Tant Blomma på Kommendörsgatan 12; Majornas finaste blomsterbutik! |
Valborg's Ginger Thins
255 g granulated sugar
300 g syrup
280 g butter
2 egg
720- 840 g wheat flour
1 tbsp baking soda
2,5 tsp ground ginger
2,5 tsp ground cloves
2,5 tsp ground bitter orange
2,5 tsp ground cardamom
2,5 tsp ground cinnamon
Mix egg, sugar, syrup, butter och spices. Mix the baking soda with the flour and add a little at a time. (I usually need more flour than it says in the recipe so just keep adding till you get a nice smooth dough.) Cover the dough with clingfilm and leave it in the refrigerator over night. Roll the dough as thin as possible and use cookie cutters to shape the thins. Bake on a greased baking tray in 200°C for approximately 5 minutes.
Mycket trevliga och bra kort!
SvaraRaderaÄsch Roffe, strunta i korten och ta och baka pepparkakorna istället!
SvaraRadera